Bogdanuša

Kvalitetno bijelo vino

Na području Hvara koje je pod UNESCO-vom zaštitom, nastalo je ovo karakteristično zelenkasto-žuto suho bijelo vino. I zaista, s razlogom nosi ime nastalo spajanjem riječi „Bogom dana“ jer se pilo isključivo u svečanim prigodama i na blagdane, uz predjela i specijalitete plemenite ribe.

Vinograd

Smješteno u samom središtu otoka Hvara, 'Storogrojsko poje' omogućavalo je život kroz tisućljeća. To područje predstavlja najočuvaniji grčki katastarski plan. Na ovom jedinstvenom agrarnom prostoru nalaze se originalne parcele dimenzija 900x180m, unutar kojih su nastale manje, koje se dobro vide iz zraka.

Pakiranja

0,75l

Regija

Primorska Hrvatska

Sorta

100% Bogdanuša

Alkoholna jakost

11,0% vol.

Temperatura serviranja

10-12°C

Preporuka

Ovo vino idealno prija uz različita predjela i specijalitete plemenite ribe.

Vinograd

Starogradsko polje

Ekološki uvjeti poput male količine kiše te velike insolacije i vjetrovitosti položaja, stvaraju preduvjete zbog kojih na ovom području uspijeva karakteristično grožđe vrhunske kvalitete. Starogradsko polje oduvijek je zasađeno vinovom lozom, koja se u dolinama obrađuje mehanizacijom dok se ne obroncima i malim parcelama obrađuje isključivo ručno. Osim crne vinske sorte ovdje je u zadnjih pedesetak godina u nasade uveden pošip kao vrhunska bijela vinska sorta autohtona na otoku Korčuli, a uzgajaju se i druge bijele sorte poput bogdanjuše, kuča i maraštine. Posebitost hvarske loze proizlazi iz jedinstvenih karakteristika i ekoloških uvjeta hvarskih vinograda u kojima nastaju vina u kojima ćete zasigurno uživati, čašu za čašom.

Pomalo, prvo potvrdite da ste punoljetni.

Da Ne

Take it easy and first confirm that you are of legal age.

Yes No