O nama

Više od 70 godina tradicije

Dalmacijavino je tvrtka s više od 70 godina tradicije u proizvodnji vrhunskih vina. Svoju dugu povijest i čvrstu vezu s Dalmacijom preslikali smo kroz svoje prepoznatljive proizvode od kojih neki uživaju gotovo kultni status među generacijama.

Naši proizvodi spajaju iznimnu kvalitetu i najbolje sastojke dalmatinskog porijekla te pružaju autohtoni doživljaj dalmatinske filozofije uživanja u životu.

Misija i vizija

Naša vizija je postati vodeći proizvođač kvalitetnih vina koji je snažno prisutan u Hrvatskoj i inozemstvu. Paralelno, cilj nam je postići prepoznatljivost po svom porijeklu i dalmatinskoj filozofiji življenja te tako postati prvi izbor naših kupaca.

Izjava o viziji

Želimo biti lokalno relevantan i moderan proizvođač vina. Svoj uspjeh gradit ćemo na iskustvu i tradiciji te inovacijama u razvoju kvalitetnih proizvoda. Bit ćemo odgovoran partner svim sudionicima našega lanca vrijednosti. Našim kupcima i potrošačima pružit ćemo proizvode koji spajaju kvalitetu i najbolje sastojke dalmatinskoga porijekla, zaposlenicima ćemo osigurati poticajno radno okruženje, dobavljačima i poslovnim partnerima održive poslovne modele, a lokalnoj zajednici dodatnu vrijednost.

Misija

Nastavljajući desetljećima dugu tradiciju, našim kupcima omogućavamo da kroz kvalitetna dalmatinska pića osjete i dožive dalmatinski način života te se nauče uživati i živjeti u trenutku. Stalnim ulaganjem u razvoj poslovanja stvaramo novu vrijednost za sve naše dionike i zajednicu u kojoj poslujemo.

Izjava o misiji

Usmjereni na zadovoljstvo naših kupaca i potrošača, stalno radimo na podizanju kvalitete i atraktivnosti naših proizvoda te uvođenju novosti na tržište. Širina naše ponude omogućava nam da budemo dio života svih generacija spajajući suvremeni pristup s pozitivnim sentimentom prošlosti i jedinstvenom dalmatinskom filozofijom življenja. Predani smo odgovornom ponašanju na tržištu, ulaganju u inovacije i razvoju odnosa koji će donijeti dobrobit našim kupcima, potrošačima, zaposlenicima, poslovnim partnerima i zajednici.

Proizvodi Dalmacijavina prisutni su i konkuriraju na nekoliko inozemnih tržišta od kojih na tržištima Slovenije i Crne Gore ostvaruju iznimne rezultate. U Sloveniji smo zastupljeni s različitim žestokim pićima, od čega najviše izvozimo Travaricu te držimo preko 90% tržišta ovog proizvoda. U kategoriji vina, na slovenskom tržištu najveći udio u prodaji ima Pelješac. Na tržište Crne Gore uz različita žestoka pića izvozimo i vina od kojih Šjor Bepo spada u kategoriju najprodavanijih stolnih vina. Na tržištu BiH prisutni su Pelinkovac, Vodka i Gin, vrhunsko vino Merlot, Kvasina te Pipi koja drži preko 90% tržišta. Osim na regionalna tržišta izvozimo i na ostala inozemna tržišta poput Austrije i Njemačke. Veoma interesantno nam je tržište Austrije na kojemu smo po prvi put prisutni i s bezalkoholnim proizvodom Pipi i to u HoReCa kanalu prodaje. Do kraja godine očekujemo plasiranje proizvoda Dalmacijavina na tržište SAD-a i Kanade.

Za informacije o cijenama proizvoda iz asortimana Dalmacijavina možete nas kontaktirati putem maila dalmacijavino@dalmacijavino.hr.

Ako želite postati dio našeg tima, javite se na zaposljavanje@dalmacijavino.hr

Povijest tvrtke Dalmacijavino

1946. Osnovan je pravni prethodnik Dalmacijavina, tvrtka Vinalko, s ciljem revitalizacije vinarske industrije na području Hrvatske

1948. Veletrgovina Vinalko sa sjedištem u Splitu odvojila se od jedinstvene tvrtke Vinalko

1951. Osniva se još jedna vinarska tvrtka Dalmatinac s velikim brojem vlastitih točionica

1952. Narodni odbor grada Splita preuzima splitski Vinalko. Tvrtka je imala ispostave u Šibeniku i Dubrovniku te podrume u Splitu, Kaštel Starome, Šibeniku i Bolu

1958. N.O. općine Split osniva Vinarske podrume

1960. Vinarski podrumi mijenjaju ime u Dalmacijavino

1961. Dalmacijavinu se pripaja Dalmatinac, a zatim i Vinalko

1963. S radom započinje nova jedinstvena tvrtka Dalmacijavino kao poduzeće za proizvodnju, preradu, doradu i promet poljoprivrednih prehrambenih proizvoda

1967. Pripajaju se Vrgorka i Vinarija Drniš, poslovna jedinica iz PIK Petrovo Polje

1968. Poduzeće bilježi značajan gospodarski rast

1975. Dograđuje se vinarija s novom punionicom u gradskoj luci, izgrađena je nova punionica bezalkoholnih pića i tvornica kvasine u Drnišu. Iste godine dograđena je i tvornica žestokih pića u Sjevernoj luci Split, a posađeni su i vinogradi u Dalmaciji

1990. Dalmacijavino počinje bilježiti značajan pad proizvodnje i prodaje zbog raspada SFRJ i jačanja konkurencije

2001. Izvršena je pretvorba i poduzeće je postalo dioničko društvo pod imenom Dalmacijavino d.d.

2012. Otvoren je stečajni postupak i imenovan stečajni upravitelj

2016. Tvrtka Dalmacijavino je privatizirana i ima novog vlasnika

2017. Prezentiranje novog vizualnog identiteta i novog slogana «Pomalo»

Iz našeg arhiva

Iza Dalmacijavina su desetljeća uspješnog djelovanja. Događala su se u to razdoblju proširivanja i izgradnje, uvođene su nove tehnologije, stvarani su novi brandovi, nastupalo se na sajmovima… Zavirili smo u naš arhiv, pronašli fotografije koje svjedoče o tim zanimljivim vremenima i neke od njih odlučili podijeliti s vama. Istražite našu galeriju i pogledajte kako je sve nekad izgledalo.

Kulturno djelovanje unutar tvrtke


Dalmacijavino je imalo svoj mjesečnik po imenu Dalvin, osnovan 1972. godine.

U njemu su zaposlenici mogli pročitati sve o svim bitnim događajima unutar firme i razne druge sadržaje. Urednik mjesečnika je bio gospodin Želimir Bašić.

Raditi je lakše uz pjesmu, a Dalmaciji nikad nije nedostajalo kvalitetnih pjevača. Logično je da je postojala i klapa Dalmacijavino osnovana 1970. godine čiji su članovi bili djelatnici tvrtke.

Izložbe

Nezaobilazan način promocije je sudjelovanje na specijaliziranim sajmovima. Kroz godine je takvih nastupa bilo mnogo, a mi vam donosimo fotografije s nekih od njih.

Cjelokupan asortiman proizvoda Dalmacijavina je po prvi put predstavljen na 12. međunarodnom sajmu vina  u Ljubljani koji je održan 1966.

1972. godine u Sarajevu je održan veliki sajam vina u Skenderiji na kojem je Dalmacijavino imalo najveći izložbeni  prostor sa kompletnim asortimanom proizvoda.

Vinski sajam u Ljubljani kao jedna oda najuglednijih manifestacija tog tipa, zato je Dalmacijavino redovito bilo prisutno na njemu. Ovo je fotoggrafija iz 1978. godine.

Dobre odnose sa slovenskim partnerima potvrđuje i činjenica da je od 1968. Dalmacijavino, svojim asortimanom punilo police Prehrane, tada najvećeg prodajnog centra u Sloveniji.

Pokroviteljstva

Dalmacijavino je uvijek bilo spremno pripomoći održavanju kulturnih i sportskih događaja, a evo i nekoliko primjera.

1971. godine Dalmacijavino je bila glavni pokrovitelj Sinjske alke, manifestacije koja je pronijela glas o Hrvatskoj i Dalmaciji po cijelom svijetu.

Dalmacijavino je bila i generalni pokrovitelj nogometnog prvenstva koje se 1979. održavalo na legendarnom Hajdukovom stadionu, Starom placu.

Prisutnost u auto-moto sportu Trka za prvenstvo Jugoslavije 1971.

Prijevoz

Proizvodi Dalmacijavina su stizali do potrošača i kopnom i morem, mijenjala su se jedino prijevozna sredstva.

Prizor dopremanje vina željeznicom iz 1968. i danas izgleda impresivno.

Brodovi u vlasništvu Dalmacijavina skupljali su grožđe sa otoka i dovozili ga na preradu u Split. To je primjer prave kooperacije koje su obilježile to vrijeme.

Fotografija je iz 1980. godine.

Vespe kao prijevozno sredstvo za kurire u osamdesetim godinama bili su izvrstan način kretanja po gradskim sredinama.

Transport roba nezamisliv je bez kamiona, a ovo su neki od kamiona Dalmacijavina.

Zgrade

Dalmacijavino je svoje objekte osim u Splitu imalo i u drugim dalmatinskim gradovima. Ovo su neki od tih objekata.

Izgled boca

Nigdje važnost dizajna za robu široke potrošnje ne dolazi do izražaja koliko kod dizajna pakiranja je za vina, alkoholna i bezalkoholna pića. Uvijek smo pazili da izgled naših pakiranja odgovara duhu našeg branda. Vidljivo je to i u ovom djelomičnom pregledu nekih od naših najpopularnijih vina i jakih alkoholnih pića.

Bogdanuša i Faros 1974.


Dalmatinac 1975.


Šjor Bepo i Barba 1968.


Kaštelet 1965.


Plavac 1963.


Razna vina 1971.


Razna vina 1978.


Amaro 1968.

Amaro Isolabella 18 je čuveni talijanski brand amara koji je osvojio brojne prestižne nagrade i zlatne medalje za kvalitetu u svijetu i bivšoj državi, a Dalmacijavino ga je proizvodi od 1966. godine.


Votka 1960.


Travarica 1965.


Razna pića 1980.


Vecchia Romagna Brandy 1980.


Vecchia Romagna nastala je za vrijeme Mediteranskih igara.

Tequila Mexicana prva je tekila koja se proizvodila u Jugoslaviji i još jedan dokaz da je Dalmacijavino bilo predvodnik u stvaranju novih trendova.

Suradnja s Coca-Colom

Znali smo prepoznati kvalitetu i potencijal svjetskih brandova, a kao jednu u nizu uspješnih suradnji ističemo proizvodnju Coca-Cole, najpopularnijeg svjetskog osvježavajućeg pića, koja se u našem pogonu punila od 1980. godine. Bili smo tada jedina punionica u ovom dijelu Europe koja se mogla time pohvaliti.

Pipi

Vina i jaka alkoholna pića su ono u čemu smo najbolji, ali jedno bezalkoholno piće je pronijelo slavu Dalmacijavina kroz cijelu bivšu Jugoslaviju, ali i šire jer se izvozilo i u strane zemlje. Riječ je o narančadi Pipi uz koju su odrasle generacije i generacije. Televizijski spot iz osamdesetih postao je opće mjesto u povijesti oglašavanja u Hrvatskoj. Ovdje vam predstavljamo nekoliko fotografija iz povijesti ovog popularnog osvježavajućeg pića.

1971. godine se pojavljuje prva etiketa Pipi narančade.

Ovako je u svojim počecima izgledala Pipi djevojčica.


Fotografija moderne linije za punjenje Pipija u Sjevernoj luci osamdesetih godina.

Veljko Rogošić, svjetski rekorder u plivačkom maratonu, bio je prvo zaštitno lice Pipija i sudjelovao je u brojnim marketinškim aktivnostima koje je tvrtka tada provodila.

Share

Pomalo, prvo potvrdite da ste punoljetni.

Da Ne

Take it easy and first confirm that you are of legal age.

Yes No